Ordensregler og fællesområdeadfærd

Støj og uro i fællesområder og studierum kan være en betydelig kilde til både almindelig irritation og mere alvorlige konflikter. Det er ofte uklare regler og manglende definering af forskellige områders brug, som er den bagvedliggende årsag til at udfordringerne med larm og uro opstår i skolens fællesområder. De unge kan ikke aflæse reglerne ud fra konteksten, og resultatet bliver en usikkerhed om reglerne for adfærd, som let fører til støjscener, irritation, uenighed og konflikt.

På samme måde kan manglende tydeliggørelse omkring ordensregler, retningslinjer og fællesområders brug føre til, at nogle elever opretter ”spisestuer” eller ”klublokaler” på områder af skolen, hvor dette er uhensigtsmæssigt, hvilket kan udvikle sig til en besværlig problematik.

Skoletrygheds konsulenter har erfaring i at rådgive skoler om udformning af ordensregler og retningslinjer samt tydelig definering og adskillelse af domæner i fritidszoner og arbejdszoner. Vi kan helt konkret hjælpe med vejledning i udformning, implementering og kommunikation af ordensregler og vejledende retningslinjer for brug af fællesområder. Det er vores erfaring, at en gennemtænkt og klart formidlet strukturering af skolens fællesområder kan eliminere uro, støjscener og uhensigtsmæssig adfærd og skabe et mere behageligt studiemiljø for alle på skolen.

01

Udformning af ordensregler og vejledende retningslinjer.

02

Strategi for effektiv kommunikation af ordensregler og retningslinjer.

03

Pædagogiske teknikker til regelhåndhævelse som spiller eleverne gode.

04

Støtte til implementering / håndhævelse af ordensregler (se pædagogisk team under hverdag).

Vi hjælper med at klæde medarbejderne på til på en konstruktiv, koordineret og effektiv måde at formidle og håndhæve adfærds- og ordensregler. Håndhævelse og formidling af adfærds- og ordensregler bør understøtte følgeskab og fællesskab, men samtidigt med sikkerhed nå i mål med den ønskede forandring. På den måde skal håndhævelse af adfærds- og ordensregler ses som et kulturforandringsprojekt, hvor der kan skabes hurtige resultater, men hvor håndteringen stille og roligt skal overgå til at have forebyggende, udviklende og vedligeholdende karakter.

Få et samarbejde med os

Har du et ønske om at samarbejde med os eller har du et spørgsmål til os, så ring eller skriv til os via nedenstående oplysninger.

En skræddersyet løsning

Vi arbejder i hele Danmark – også på ikke bro-faste øer og kan hjælpe med kort varsel.